En İyi Piyano

Piyanonun ortaya çıkış tarihi tam olarak belli olmamakla birlikte, bu tarih 1700’lü yıllara kadar dayanır. Şan eğitimlerinin, büyük müzik eserlerinin ve bazen de canlı bir performansın olmazsa olmaz enstrümanlarından biridir. Pedalları olması dolayısıyla hem el hem de ayakla çalışan bir enstrüman olan piyanoda, 52 beyaz ve 36 siyah olmak üzere 88 adet tuş bulunur.

Bugün piyasada bazıları 100 yaşını devirmiş olan çok sayıda piyano markası bulunuyor. Peki bunlar arasında en iyi piyano markası hangisi? 

Piyano Çeşitleri

Klasik piyanolar kuyruklu piyano ve konsol tipi piyano olmak üzere ikiye ayrılır.

Konsol tipi piyanolar dikine bir tel dizilimine sahiptir, daha az yer kaplar ve bu sebeple daha çok evlerde tercih edilir.

Kuyruklu piyanonun telleri ise yatay bir dizilime sahiptir. Kuyruklu piyanoların büyük ve akustik açıdan konsol tipi piyanolara oranla çok daha verimli bir yapısı bulunur. Bu yüzden daha çok konser gibi büyük etkinliklerde kullanılırlar. Kuyruklu piyanolar daha ihtişamlı olmaları sebebiyle daha yüksek fiyatlara sahiptir.

Günümüzde daha ekonomik fiyatlara sahip dijital piyano modelleri de üretilir. 

Piyano Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir piyano seçerken hem piyano kalitesi ile ilgili, hem de yaşam koşulları ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Bu noktaları tespit edebilmek adına sormanız gereken soruları şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Ses, dokunuş ve ton bakımından sizi tatmin ediyor mu?
  • Hobi amaçlı olarak mı kullanmak istiyorsunuz, yoksa profesyonel hedefleriniz var mı?
  • Bütçeniz ne kadar?
  • Evinizde piyanoyu koymak için yeterli alan var mı? Ne kadar büyüklükte bir piyanoya ihtiyacınız var?
  • Seçtiğiniz marka ne kadar güvenilir?

Bunlar gibi daha pek çok soru sormak mümkün. Fakat yalnızca bu soruları sorarak bile doğru tercihi yapmanız mümkün. Belki de gelecekte sizi en iyi piyano sanatçıları arasına sokacak seçim bu olacaktır… Siz yine de iyi bir araştırma yapmış olmak için yazımızın devamını okumayı ihmal etmeyin!

En İyi Piyano Markaları Listesi

Bazen sizin için en iyi piyano yalnızca birkaç yüz lira vereceğiniz sıradan bir org olabilir. Oysa tercih edilebilecek piyanolar arasında fiyatı $200.000’dan yüksek piyano modelleri de bulunuyor. Ki bu modelleri üreten markaların birkaç tanesi dünyanın en iyi piyano markası olarak değerlendiriliyor. Bu metinde sizler için dünyanın en iyi piyano markalarını bir araya getirdik…

Steinway & Sons

stein way sons piyano

Bir buçuk asrı aşmış olan tarihi ile Steinway & Sons, 5 Mart 1853 tarihinde Henry E. Steinway tarafından kurulmuş. Steinway bir Alman olmasına rağmen şirketi Manhattan’da kurmuştur ve bu yüzden Alman-Amerikan bir şirket olarak değerlendirilir. Hem ses kalitesi, hem de estetik bakımından dünyanın en iyi piyano markası olarak değerlendirilir. Bugüne kadar sayısız besteci ve piyanist, en büyük piyano parçaları ve eserlerini Steinway & Sons marka piyanolar ile üretmiştir. Dünya üzerinde her 10 konser piyanistinden 9’unun Steinway & Sons piyano çaldığı söylenir. Steinway & Sons tarafından hem konsol tipi, hem de kuyruklu piyanolar üretilir. Markanın 125’ten fazla patenti bulunur. Tüm piyanoların üretiminde yüksek kaliteli malzemeler kullanılır ve hemen hemen tamamı el işçiliği ile üretilir. 

Bosendorfer

bosendorfer piyano

Avusturyalı bir piyano üreticisi olan Bosendorfer, bugün bir standart olarak kabul edilen 88 tuşlu piyanonun öncü üreticisidir. Bununla birlikte Imperial Grand modeli 97 adet 8 oktavlı tuşa sahiptir. 1828 yılında Ignaz Bosendorfer tarafından kurulmuştur. Steinway & Sons’tan daha eski bir üretici olmasına rağmen otoriteler tarafından Steinway & Sons’un gölgesinde kaldığı söylenir. Buna rağmen Bosendorfer piyanolar hiçbir piyanoda olmayan bas seslere sahiptir. Bunun en önemli nedenlerinden biri olarak üretiminde kullanılan ağaçların hem içeriden hem de dışarıdan ısıtılması gösterilir. 

C. Bechstein

bechstein piyano

Alman bir piyano markası olan C. Bechstein, 1853 yılında Friedrich Wilhelm Bechstein tarafından Almanya’da kurulmuştur. C. Bechstein piyanolarının ilk kez tanınması Liszt’in piyano sonatının Bülow tarafından çalınması ile olmuştur. Marka 2. Dünya Savaşı sonrasında tamamen yok olmuştur. Fakat 1951 yılında Friedrich Wilhelm Bechstein’in oğlu ve torunu sayesinde yeniden üretime başlamıştır. Markanın B ve C olmak üzere iki farklı piyano serisi vardır. B serisi daha ucuz olmakla birlikte, C serisi piyanolar daha pahalı ve daha kalitelidir.

Fazioli

fazioli piyano

Piyasadaki pek çok piyano markası ile mukayese edildiğinde çok daha yeni bir piyano markası olan Fazioli, hem bir mühendis hem de bir müzisyen olan İtalyan Paolo Fazioli tarafından kurulmuştur. Hem kuyruklu piyanolar, hem de kuyruklu konser piyanoları üretir. Fazioli piyanolarını üreten ekip müzikal akustik ve ahşap teknolojisi uzmanlarından oluşur. Çok genç bir marka olmasına rağmen dünyanın pek çok ünlü konser salonu için piyanolar üretmiştir ve bugün dünyanın en iyi el yapımı piyano üreticilerinden biri olarak anılır. Fazioli’yi yaşayan en büyük piyano üreticilerinden biri yapan da, kişiselleştirilmiş tasarımlar yapabiliyor olması. Yani Fazioli sayesinde istediğiniz mücevherler, tablolar ya da mozaikler ile donatılmış benzersiz bir piyanoya sahip olabilirsiniz.

Blüthner

bluthner piyano

Blüthner; Steinway & Sons, Bösendorfer ve C. Bechstein ile birlikte “Big Four” olarak anılan dünyanın en büyük 4 piyano üreticisinden biridir. Almanya’nın Leipzig kentinde, Julius Blüthner tarafından 18 Kasım 1853 tarihinde kurulmuştur. Blüthner marka piyanolar zamanında Tchaikovsky, Debussy, Brahms ve Shostakovich tarafından kullanılmıştır. Diğer piyanoların aksine romantik tonları ile ön plana çıkar. Diğer 3 büyük üretici ile birlikte en yüksek piyano fiyatları sunan üreticidir. 

Kawai

kawai piyano

Kawai, 1927 yılının Ağustos ayında Shigeru Kawai tarafından Japonya’da kurulmuş olan bir piyano markasıdır. Kuyruklu piyano ve konsol tipi piyanolar dışında elektronik klavye ve elektronik synthesizer da üretir. Piyano üretimi sırasında geleneksel yöntemleri kullanırken bir yandan da modern teknolojiden beslenir. Ürettikleri piyanolarda yalnızca yüksek kalitedeki ahşap malzemeleri kullandıkları için dünyanın en kaliteli ahşap piyano üreticileri arasında gösterilir.

Mason & Hamlin

Mason & Hamlin, 1854 yılında Amerika merkezli olarak kurulmuş olan bir piyano üreticisidir. Mason & Hamlin 1996 yılında Gary Burgett ve Kirk Burgett isimli iki kardeş tarafından satın alınmıştır. Bu noktadan itibaren şirketi restore eden iki kardeş, bir yandan geleneksel el işçiliğini sürdürürken, bir yandan da modern teknolojiyi ve yaşanan teknolojik gelişmeleri üretim sürecine entegre etmiştir. Markanın üretim sürecinde yaklaşık olarak 70 zanaatkar çalışır ve bu 70 zanaatkar yılda ortalama 50 ila 300 arasında piyano üretir. 

Baldwin

baldwin piyano

Baldwin, Amerika merkezli olarak kurulmuş olan bir piyano üretim şirketidir. Dwight Hamilton Baldwin tarafından kurulmuş olan şirket, ilk Baldwin marka piyanoyu 1891 yılında üretmiştir. Üretim sürecinde dönemin mucitlerinden biri olan John Warren Marcy’nin de önemli katkısı olmuştur. Şirket ilk kuyruklu piyanosunu ise 1895 yılında üretmiştir. Şirketin üretim süreci 2008 yılına dek Amerika’da gerçekleşmiş, 2008 yılında Çin’e taşınmıştır. Baldwin günümüzde hala dünyanın en kaliteli ve en pahalı piyano markalarından biri olarak anılmaya devam ediyor. 

Schimmel

schimmel piyano

Wilhelm Schimmel tarafından 1885 yılında hayata geçirilen şirket, bir dönem Almanya’da piyano üretimini domine etmiş piyano üreticilerinden biridir. İlk piyanosunu kurulduğu yıl üreten şirket, 1894 yılına gelindiğinde 1000’in üzerinde piyano üretmişti. 1920 yılında Almanya’daki resesyon sırasında Deutsche Piano-Werke AG adı etrafında bir araya gelen bir grup piyano üreticisinden biridir. 1950’li yıllarda Almanya’nın en çok satan piyano markalarından biri haline gelmiştir. Şirket günümüzde yılda 10.000’in üzerinde piyano üretmekle birlikte, bunlardan yaklaşık olarak 1200 tanesi grand piyano modelleridir. 

Stuart & Sons

stuart sons piyano

Stuart & Sons, 1990 yılında Wayne Stuart tarafından Avustralya’da kuruldu. Şirket el yapımı kuyruklu piyanolar üretir. Üretim sırasında yalnızca Avustralya ağaçlarını kullanan şirket, sonradan Albert Music ile ortaklık kurmuştur. Stuart & Sons firması klasik 88 tuşlu piyanodan farklı olarak biri 102, diğeri ise 108 olmak üzere iki farklı model üretti. Avustralya’nın ünlü piyanistlerinden biri olan Gerard Williams, Beethoven’ın bütün bir piyano sonat döngüsünü 1999 ve 2000 yıllarında bir Stuart & Sons piyano ile kaydetmiştir. Söz konusu piyano müzikleri ve kayıtlar günümüzde hala dinlenebilir. 

Grotrian-Steinweg

grotrian piyano

Friedrich Grotrian ve Heinrich Engelhard Steinweg arasında 1856 yılında kurulan ortaklık ile ortaya Grotrian-Steinweg markası çıktı. Şirket 1850’li yılların sonuna doğru Almanya’nın en iyi piyano üreticilerinden biri haline geldi. Bir konser salonuna da sahip olan firma, Londra da dahil olmak üzere çok farklı şehirlerde satış ofisleri açtı ve bu sayede tüm dünyada tanınır hale geldi. Grotrian-Steinweg markasının ABD’de yayılmaya başlaması ile birlikte Steinweg’in oğulları tarafından Steinweg isminin kullanılmamasına dair bir dava açıldı ve dava Steinweg lehine sonuçlandı. Bu yüzden Grotrian-Steinweg günümüzde yalnızca Grotrian ismiyle piyano üretir. 

Yamaha

yamaha piyano

Yamaha, 1887 yılında Torakusu Yamaha tarafından Japonya’da kurulmuş olan bir piyano üreticisidir. Motor üretimi gerçekleştiren Yamaha da yine bu şirketin bir iştirakidir. Geçmişte daha çok el işçiliği ile geleneksel piyanolar üreten Yamaha, günümüzde daha çok dijital piyano üretimine odaklanmış halde bulunur. Dünyanın en büyük dört üreticisinden biri olan Bösendorfer de yine Yamaha tarafından satın alınmıştır. Yamaha günümüzde piyano dışında üflemeli çalgılar, bas gitar, org ve bateri gibi çeşitli müzik aletleri de üretir. 

Roland

roland piyano

Roland, bir dijital piyano üreticisi olarak üretimine 1970’li yılların ortasında başlamıştır. Dijital bir piyano markası olmasına rağmen üst düzey bir akustik hissiyata sahiptir. Roland marka piyanoların üretiminde ahşap malzemeler ile birlikte modern malzemeler de kullanılır. Bu da bir yandan geleneksel hissiyatı korurken, bir yandan modern bir görünüme sahip olmasını sağlar.

Casio

casio piyano

Casio her ne kadar bir saat üreticisi olarak bilinse de, aslında dijital piyano konusunda da en başarılı üreticilerden biri durumunda. Casio tarafından üretilmiş olan dijital piyanolar ince tasarımları ile dikkat çeker. Aynı zamanda pek çok tasarımın üzerinde LED gösterge panelleri bulunur ve bu da büyük bir kullanım kolaylığı sağlar. Dijital piyano konusunda Yamaha ve Roland’dan sonra en başarılı marka olarak gösterilir. 

Kozmos

kozmos piyano

Kozmos, piyasadaki pek çok piyano markasına oranla çok daha uygun fiyatlara sahip bir markadır. Yeni başlayanlar ve profesyoneller için dijital duvar piyanoları üretir. Kısıtlı bütçeler ile alınabilecek kaliteli piyanolar üretir. 

Siz de yukarıda saymış olduğumuz piyanolar arasından bütçenize en uygun olan piyanoyu rahatlıkla seçebilirsiniz. Hatta bir piyano almaya kesin olarak karar verdiyseniz, i̇nternet üzerinde bir en iyi piyano uygulaması araştırması yaparak, bu uygulamalar üzerinden pratik yapmaya bile başlayabilirsiniz. 

Yorum yapın